Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна утехаМинаваме под

...
 Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна утехаМинаваме под
Коментари Харесай

Велики петък е най-тежкият ден

 
Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна разтуха Минаваме под Христовата Плащаница с признателност за изкуплението
Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите;с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите;в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци,с плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам;с гвоздеи се приковава Женихът църковен;с копие се пробожда Синът на Дева.

Покланяме се, Христе на Твоите премеждия.
Покланяме се, Христе на Твоите премеждия.

Покланяме се, Христе на Твоите премеждия.
Покажи ни и славното Твое Възкресение.

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия наследник. Той бива разпитван, виновност Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла " Разпни Го ", му издал тежка присъда (вж. глави Мат. 26, 27, Марк 14, 15,Лук. 22, 23, Иоан 18).В този ден Иисус претърпял безчет поругания, страдания, неимоверни премеждия. Това е денят, в който разпънали на кръст почтения Агнец - " изтезаван за нашите беззакония и непреодолим за нашите грехове ", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, мрачевина надвиснала над Голгота.

Черен, тъмен, поразителен е денят

в който Божият Син починал, разпънат на кръст като най-позорен бандит. На Велики петък бил заровен в каменен саркофаг в пещера, пред която управляващите оставили стража и голям камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.Неслучайно точно в този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът споделя, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда дружно с Богочовека, съпричастно е на неговата гибел и заравяне. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Защо минаваме " под масата " на Разпети петък?

В визиите на не малко хора Велики Петък се свързва с минаване под " масата ". Извършването на този по този начин наименуван обред носи здраве, шанс, а съгласно някои и опрощаване на греховете. Тези тълкувания са неправилни и плод на цялостно поверие, само че за жал се популяризират постоянно и от медиите. Следващите редове са отдадени на християнското схващане за протичащото се на Разпети петък.Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига " гробът " Христов, декориран с цветя, а на престола се слага Плащаницaта - платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Върху плащаницата се слагат Евангелието, Кръстът и доста цветя.Християните идват в храма и носят цветя по този начин, както се отива на заравяне на непосредствен и безценен човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват поредно Христовото Тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и поставят цветята. След това се навеждат и минават под издигнатото място. По този метод

показваме нашето поклонение, примирение и тъга пред гроба Господен

само че също и признателност за изкуплението, което ни подари Спасителят. После още веднъж се покланяме пред издигнатия огромен Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме.Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна разтуха, знак на вярата и вярата, че още малко и гробът ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го слагаме над иконите, с цел да ни припомня, че чакаме великия ден.От горенаписаното излиза наяве, че правим всички тези дейности в храма не от суетна религия за здраве, шанс, а още по-малко за сбогуване на греховете - те могат да бъдат простени само в тайнството Покаяние, Изповед, - а водени от чиста и мощна религия се покланяме на Христовия гроб.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР